Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
pawelvod napisał(a):Chyba bardziej chodzi o świadomość ruchu. Na naturalną stronę wszystko idzie z automatu. Jak zaczyna się płynąć na tą słabszą, trzeba cały ruch układać z użyciem świadomości. Potem ma to pozytywny efekt na świadomość ruchu po tej naturalnej stronie. Przynajmniej taka jest teoria:) Pływać na 3 chyba rzeczywiście bez sensu, ale drille na słabszą stronę jak najbardziej tak (pływanie na 3 jako drill też OK)
Ariel napisał(a):Willi napisał(a):karolman napisał(a):Ariel na lewą nie oddycham, trener powiedział, że nie ma sensu tego nawyku zmieniać
Można się urazu nabawić, są takie przypadki, lepiej popracować na oddychaniem na 3.
Tez tak kiedys myslalem ale zostalem wyprowadzony z bledu m.in prze Sebastiana Karasia - skoro 100 zrobil oddychajac na jedna strone i zyje to chyba nie jest tak zle
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ariel napisał(a):Sam oddychalem cale zycie na 3 bo mnie tak w podstawowce na wf nauczyli, Sebastian jest za oddychaniem na jedna strone i mnie przekonał
Tapatalk
Ja mam ten problem, że oddychanie na prawo jest dużo wygodniejsze i czuję się bardziej naturalnie, czuję się też szybszy. Natomiast pomiar czasu wskazuje dobitnie, że oddychając na lewo płynę 5-10 s/100 m szybciej.lysy napisał(a):Ariel napisał(a):Sam oddychalem cale zycie na 3 bo mnie tak w podstawowce na wf nauczyli, Sebastian jest za oddychaniem na jedna strone i mnie przekonał
Tapatalk
Przez pierwszy okres pływackiej "przygody" też byłem przekonany, że należy pływać na 3 - topiłem się, ale próbowałem, co wywoływało zniechęcenie i brak przyjemności z pływania. W pewnym momencie ktoś (Korzeniowski?) stwierdził, że to bez sensu ponieważ ograniczamy swoje możliwości - przy kadencji 60/min mamy tylko 20 oddechów na minutę. Ponieważ dla mnie oddychanie na lewo jest dużo wygodniejsze, w czasie treningów pływam "na dwa" z bilansem stron prawo/lewo ok. 40%/60%. Im bliżej zawodów tym mniej pływam na niewygodną stronę.
Szajba napisał(a):Mi tam jakoś nieszczególnie brakowało biegania przez ostatnie dwa miesiąceNiestety, rower słabo się na bieganie przekłada
Powrót do Dzienniki triathlonowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości