Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
MateuszP napisał(a):18.11. 1:30h jazda na trenażerze (pozycja czasowa), 4x6 minut akcent (2 minuty umiarkowanie, 2 minuty wyższy, 2 minuty powrót do umiarkowanego), 15s bezpośrednio po akcentach sprint, rozgrzewka schemat II. poziomu I. "Ukrytej przewagi"
Willi napisał(a):to ja mam gorącą prośbę do posiadacza pomiaru mocy, jako że nasze trenażery mają taki sam moduł oporowy to proszę o wyliczenie mocy.
3bieg/35km/h
3bieg/40km/h
4bieg/35km/h
do tacx pisałem że mają błąd z wyliczaniem mocy na stronie http://www.tacx.com/en/products/trainer ... mart#tab_2
ale nikt nic nie zmienił.
Z góry dziękuję.
Tristan napisał(a):Będziesz robił testy FTP co miesiąc? Bardzo ciekawy dziennik się zapowiada, progres lub jego brak widoczny jak na dłoni. To chyba jedyny dziennik z pomiarem?
hadwao napisał(a):Niestety, jeśli to jest trenażer magnetyczny i opór regulowany linką, to opór zależy także od samego ułożenia linki, docisku opony itp itd. Dla przykładu ja mam trenażer z 5 biegami i na biegu drugim przy tej samej prędkości mam wahania hr rzędu 10 a nawet 15bpm wynikające tylko z tego czy linka leży płasko na ziemi czy np. zaczepię ją do kierownicy. Znów jak mam założoną na kierownicy to nie udaje mi się uzyskiwać 100% powtażalności, bo wiadomo raz się bardziej napnie - raz mniej. Jedyna powtarzalność (choć też mam wrażenie, że nie 100%) to gdy linka leży płasko na ziemi. Ale znów pozostaje kwestia oporów opony, jej napompowania, docisku. Niestety na dłuższą metę tylko pomiar ma sens jeśli chce się ćwiczyć w oparciu o moc. O ile nominalnie moc nie ma znaczenia, to jednak trudno uzyskać nawet powtarzalność wyniku na tych samych ustawieniach ;-(
Kik_81 napisał(a):Kuchnia ładnie to wygląda.
Zazdroszczę możliwości realizowania tak wielu jednostek w tygodniu i wytrwałości np. 2h30m na trenażerze (dla mnie nie osiągalne jest 1h30m)
Uważaj na wagę bo szybko leci i zaraz nie będziesz miał z czego siły robić - teraz wg mnie powinno być dużo w tlenie i budowa tkanki mięśniowej by w czasie rozbudowy była moc i dopiero wtedy zadbać o planowaną wagę startową. Dobrym symptomem było by by waga Ci stała (mięśnie są cięższe od tłuszczu) co by wskazywała na właśnie redukcję tkanki tł.
Zresztą nie wiem czy w Twoim przypadku ta planowana waga nie jest za niska - ja mam 171 cm i nie wyobrażam sobie mieć <66 kg a atletą nie jestem.
Liczysz jakoś zużyte kalorie? Znasz swoje BMR? Tak czy inaczej zwracaj mocno uwagę czy nie odcina Ci mocy.
P.S. Klepnę Ci piontkę jak będziesz mnie gdzieś na zawodach dublowałbo plan idzie, że o zgrozo.
MateuszP napisał(a):Początkowa waga- pomiar 27.10. 66,2kg-17,8% tkanki (dobry urlop+ bez aktywności fizycznej przez kontuzję=+3kg). Celem jest powiedzmy norma "typowego triatlonisty", czyli 11%. Nie sądzę, bym właśnie pozbył się aż tak dużej ilości tłuszczu w tym czasie. Stosować się zacząłem trochę przez 9.11. Jeżeli BMR to to samo to RMR to zostało określone na 1736 kCal.
120 napisał(a):Pamiętaj że błędy pomiarów składu ciała są strasznie niedokładne. tak jak z pomiarem mocy jest za to ich powtarzalność pod warunkiem podobnego nawodnienia (wszystkie pomiary przed treningiem)
Ja przy masie 108,3 kg mam 14,7% tłuszczu - 15,9 kg , FFM 92,4kg, masa mięśni -87,9 kg a BMR 2745. - wątpię żeby tak było.
Powrót do Dzienniki triathlonowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości