kalendarz triathlon

Jakie HR na zawodach

Zadaj pytanie dotyczące konkretnego aspektu treningu lub podziel się swoja wiedzą z innymi!

Postprzez drummer » 17-10-2012, 09:53

Trenażer jest niestety mało dokładny (zależy tez jeszcze jaki masz) drift pokazywanej mocy może być rzędu 30watów w zależności od modelu trenażera, tego czy opona jest rozgrzana czy nie, kadencji, obciążenia itp a to już mija się z celem takiego treningu bo zakres masz w granicach 10-15watów. Chociaż niektórzy twierdza że jak dbamy, żeby zawsze było takie samo ciśnienie to da się z tym żyć.

Najtańsza opcja na korbie FSA kosztuje 840jurków ale jest to sama korba bez supportu i kół zębatych - ja, mrówa i elim mamy to szczęście posiadać taką sama korbę bo montują ją akurat w P3 więc oprócz miernika nie dochodzą nam koszty. Do tego potrzebny jest komputer który obsługuje miernik - np 310xt/910xt lub typowo rowerowego.

[ Dodano: |17 Paź 2012|, o 11:04 ]
Tutaj jest wątek z forum tacxa o tym co zrobić, żeby pomiar był w miarę wiarygodny, ale i tak dokładność jest max do +/- 5%
IM Progress:
9:22:21 IM Copenhagen 2014
9:04:34 IM Austria 2015

Read about my madness - https://www.facebook.com/tripodsiadlowski
drummer
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 08-07-2011, 14:51
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez elim » 17-10-2012, 11:45

ksiazka w dalszych rozdzialach wchodzi w moc strasznie naukowo, co moze troche przytlaczac, dlaetgo tez na wszelki na wszelki wypadek zaopatrzylem sie w power meter handbook friela - bardziej lopatologicznie to opisane. No i na pewno trzeba bedzie ja przeczytac co najmniej ze 2 razy.
Triathlon Series Team
Avatar użytkownika
elim
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 24-06-2010, 12:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez dymek » 22-10-2012, 14:05

w sobotę pierwszy raz startowałem w pomiarem HR.
Biegałem przełaj 11 km. Byłem w szoku, bo maxymalne miałem 182, a średnie 177.
Przez ponad 41 minut moje tętno nie schodziło poniżej 172.
Avatar użytkownika
dymek
 
Posty: 337
Dołączył(a): 28-12-2010, 19:25
Lokalizacja: Plock

Postprzez drummer » 23-10-2012, 10:22

Ja na triathlonie warszawskiem na rowerze mialem średnie/max 180/186 - 20min http://connect.garmin.com/activity/224133076 a na biegu dobiłem do 190.
IM Progress:
9:22:21 IM Copenhagen 2014
9:04:34 IM Austria 2015

Read about my madness - https://www.facebook.com/tripodsiadlowski
drummer
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 08-07-2011, 14:51
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zdanozdan » 23-10-2012, 10:26

a odnośnie tego bushido, skalibrowałem wczoraj, zrobiłem trochę hillsów i teraz za każdym razem trzeba go kalibrować na początku żeby mieć porównywalne wyniki mocy ?

Tzn. rozumiem że pomiar mocy jest niedokładny ale czy ten błąd jest w miarę stały tak żeby sobie jakieś zakresy wyznaczyć ?
Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez drummer » 23-10-2012, 11:16

http://nyx.at/bikeboard/Board/showthrea ... mpensation
tutaj masz na jednym wykresie p2m, powertapa i moc z bushido

A tu pogadankę na temat bushido vs srm
http://forum.tacx.com/viewtopic.php?t=10230

Generalnie bushido wychodzi całkiem spoko.
IM Progress:
9:22:21 IM Copenhagen 2014
9:04:34 IM Austria 2015

Read about my madness - https://www.facebook.com/tripodsiadlowski
drummer
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 08-07-2011, 14:51
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zdanozdan » 23-10-2012, 11:35

thx drummer, wygląda że jest to na tyle dokładne że można zakresy wyznaczyć. Z tego co piszą to się trochę rozwala w zależności od prędkości i kadencji ale rozumiem że w takich samych warunkach powinny być takie same odczyty mocy.

Jestem trochę zawiedziony bo myślałem że jakiś soft dostanę żeby chociaż jakieś treningi sobie układać bo z tego panelu to masakra jest i jest taki jakiś oporny jest w obsłudze.
Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez drummer » 23-10-2012, 11:45

Soft trzeba kupić, nic za darmo :) za 475zł proponowali mi w bikestacji 4.0 advance.
IM Progress:
9:22:21 IM Copenhagen 2014
9:04:34 IM Austria 2015

Read about my madness - https://www.facebook.com/tripodsiadlowski
drummer
 
Posty: 1178
Dołączył(a): 08-07-2011, 14:51
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zdanozdan » 23-10-2012, 11:51

można by jakoś razem może :-) tylko tam chyba jeszcze jakiś pen potrzebny jest, ciekawe czy specjalny czy zwykły usb ant.
Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez elim » 23-10-2012, 11:58

garmina ant wystarczy, ale musisz agenta garmina wylaczyc, bo jak agent jest wlaczony to przejmuje kontrole na ant stickiem, ale jak wylaczysz, to TTS moze z niego korzystac
Triathlon Series Team
Avatar użytkownika
elim
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 24-06-2010, 12:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez zdanozdan » 23-10-2012, 12:00

arrrghh i na maca nie ma wersji :-(
Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez elim » 23-10-2012, 13:02

ale bedzie na poczatku roku wersja na iphone i ipad

[ Dodano: |23 Paź 2012|, o 14:03 ]
no i czytalem, ze ludzie z sukcesami opdalaja TTS na bootcampie
Triathlon Series Team
Avatar użytkownika
elim
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 24-06-2010, 12:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez zdanozdan » 23-10-2012, 13:03

akurat tableta mam z androidem ..... argghhhh
Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez elim » 23-10-2012, 13:54

no to bootcamp
Triathlon Series Team
Avatar użytkownika
elim
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 24-06-2010, 12:25
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez zdanozdan » 24-10-2012, 13:47

Avatar użytkownika
zdanozdan
 
Posty: 755
Dołączył(a): 10-06-2011, 13:50
Lokalizacja: Poznań

Re: polecamy

Postprzez xTri pro

Avatar użytkownika
xTRI.pl Pro
 

Poprzednia strona

Powrót do Trening triathlonowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: karolman i 4 gości