kalendarz triathlon

Trenażer BKOOL

Wszyscy jesteśmy "sprzęciarzami". Pochwal się swoim ekwipunkiem lub podyskutuj na temat rynkowych nowości.

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Maciej z NT » 16-11-2016, 14:14

Taki mały update który zaczynam stosować w Bkoolu.

Workouty gotowce 59 sztuk dla treningu mega dobre - tzn uczą utrzymywania kadencji powyżej 90 obr/min, pilnuje stef, czasu, interwałów.
- Niestety nie można aktualnie exportować danych.

Drugi dosyć fajny dodatek - dla Was znany z Tacxów i Zwiftów to ERG mode. - Klawiszem P blokujemy aktualną chwilową moc i trenażer utrzymuje zadaną, naszym zadaniem jest pilnowanie kadencji. Prędkość jest wirtualnie dostosowana do nachylenia. Bardzo fajne statyczne treningi. Deaktywacja też klawisz P.
Załączniki
bkool.jpg
You'll Never Walk Alone
Avatar użytkownika
Maciej z NT
 
Posty: 557
Dołączył(a): 10-05-2013, 11:12
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 16-11-2016, 21:02

Sprawdziłem i .. coś nie działa. Ledwo ruszę korbą i już mam astronomiczne Waty! Żeby utrzymać strefę Z1 to kadencja 28 obrotów na minutę na najlżejszym przełożeniu. tzn z przodu trzeci najmniejszy blat a z tyłu największa zębatka. Co ciekawe po skończonym treningu podczas schłodzenia odczucie że coś jest nie tak zniknęło. Normalna kadencja i Waty takie jakie znam chociażby z ostatniego testu FTP. Ponieważ trenuję w nieogrzewanym garażu to jeszcze w tym roku nigdy tak nie zmarzłem :) W dalszym ciągu codziennie mam komunikat że mam dostępną wersję firmweru 3.1 ale podczas pobierania wyskakuje error. Może tu jest przyczyna?
Załączniki
bkool.jpg
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Maciej z NT » 16-11-2016, 22:31

@Palec
Powiadam Ci skombinuj przedłużacz usb wepnij tam Ant+ pluga i w odległości slusznych 20 cm od korpusu plastików trenażera zaaktualizuj sprzęta.
Dodam że i u mnie bkool swiruje jak treneiro zapoda pedalowanie jedną lub drugą nogą. Wtedy mam kadencje na kompie 45 a w realu na oko mam 90.
Jak Ci aktualizacja nie pomoże napisz maila do hiszpańskiego serwisa, wtedy miszcze poprzez Teamvieviera wejdą Ci na kompa, sprawdzą wszystko, skalibrują i jazda.
Z początku bkool był od Garmina Vectora wyższy w watach, jak miszcze zobaczyli że klient letko upierdliwy to mi go ustawili na zero z Garminem, a przy kompilacji ze Stravy różnica ok kilku W.
Humor mam bo jestem po pierwszej fazie 20 min avg 317w FTP skalibrowało 303w jestem amator 10. Pozdr
You'll Never Walk Alone
Avatar użytkownika
Maciej z NT
 
Posty: 557
Dołączył(a): 10-05-2013, 11:12
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 16-11-2016, 23:54

Maciej z NT napisał(a):@Palec
Powiadam Ci skombinuj przedłużacz usb wepnij tam Ant+ pluga i w odległości slusznych 20 cm od korpusu plastików trenażera zaaktualizuj sprzęta.

To nie przedłużacz niestety ale mam teorię i możesz mi ją potwiedzić. Założę się że nie pracujesz na Windows XP a ja i owszem. Starego złoma zatargałem do garażu i hulam. Potwierdź jaki masz system operacyjny bo czeka mnie kosztowna zmiana. B-)
Maciej z NT napisał(a):Jak Ci aktualizacja nie pomoże napisz maila do hiszpańskiego serwisa, wtedy miszcze poprzez Teamvieviera wejdą Ci na kompa, sprawdzą wszystko, skalibrują i jazda.
Z początku bkool był od Garmina Vectora wyższy w watach, jak miszcze zobaczyli że klient letko upierdliwy to mi go ustawili na zero z Garminem, a przy kompilacji ze Stravy różnica ok kilku W.

Garmina planuję kupić na wiosnę jak już wyjdę na asfalt. Wtedy ich pomęczę ;) W jakim języku się kontaktujesz z nimi bo hiszpańskiego nie znam B-)
Maciej z NT napisał(a):Humor mam bo jestem po pierwszej fazie 20 min avg 317w FTP skalibrowało 303w jestem amator 10. Pozdr

No ba :(( Obecny mój FTP to 169W ale zaczynałem od 148W więc jest jakaś nadzieja że do 200 dociągnę. Amator 3 :D

Pozdrawiam.
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Maciej z NT » 17-11-2016, 08:45

@Palec
Ja mam na starym po-leasingowym desktopie mam Win 10.
Do serwisu piszę do nich po "angielsku", jak zgłosisz usterkę to umówią się z Tobą na konkretną godzinę i dzień. Wyślą Ci linka do załadowania odpowiedniego TeamViewer - taki program przez który inny użytkownik przejmuje zdalną kontrolę nad Twoim kompem. O konkretnej godzinie dzwonią, rozmawiasz o usterce a ani ładują swoję narzędzia diagnostyczne, raz po raz każą zakręcić - jak masz inny pomiar to warto zagadać żeby ustawić kalibrację prawie na zero. Trwa to wszystko max 30 minut. U mnie 2 razy skończyło się wysłaniem trenażera do Hiszpanii. Kurier o umówionej godzinie odbiera sprzęta i za ok 1,5 tygodnia dostajesz naprawiony. Nic nie płacisz za kuriera i naprawę.
Niestety 1,5 tygodnia jesteś bez sprzęta, nie dosyłają zastępczych. Awarię miałem gdy próbowałem dokręcić na zjazdach, teraz unikam takich zachowań i kręcę standardową kadencją - a soft dorabia virtual speed.
You'll Never Walk Alone
Avatar użytkownika
Maciej z NT
 
Posty: 557
Dołączył(a): 10-05-2013, 11:12
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 17-11-2016, 09:44

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli najpierw sprawdzę update firmware na Windows 10 z USB stickiem na odległość max 10 cm i z szybkim internetem przez lan a nie wi-fi. Ale zabiorę się do tego dopiero w przyszłym tygodniu bo czasowo już jestem zablokowany. Jak dociągnę do ośmiu godzin treningu w tym tygodniu to będzie jakiś cud. A powinienem wytrenować 10 godzin.
Pozdrawiam
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Rafson43 » 17-11-2016, 21:33

Utworzyłem własne trasy oraz wgrałem z pliku i te pierwsze widzę, a tych z pliku niestety nie. Jak je uruchomić? A może coś źle wgrałem?
Dzięki za pomoc! :)
Avatar użytkownika
Rafson43
 
Posty: 37
Dołączył(a): 14-08-2015, 02:15

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 18-11-2016, 09:47

@Rafson 43 Na swoim koncie na stronie http://www.bkool.pl klikasz na Session. Wyświetlają Ci się wszystkie trasy GPS. Po lewej stronie na dole zmieniasz Created by: z opcji All na Me. Po prawej stronie wyświetlą się tylko Twoje trasy GPS jeżeli dobrze wgrałeś :) To tyle żeby sprawdzić czy dobrze wgrałeś ale to nie wystarczy żeby zobaczyć to w aplikacji Bkool indor. Wybraną przez siebie trasę po najechaniu myszką klikasz Schedule i dopiero wtedy jest widoczna w aplikacji w danym dniu. Jak znajdziesz metodę żeby pozostała na stałe już w aplikacji to daj znać bo też nie wiem.

Pozdrawiam.
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Rafson43 » 20-11-2016, 20:42

Dzięki za pomoc, już zadziałało, ale jak wgrałem dwa pliki, tak tylko jeden widzę... Będę musiał coś pokombinować :D
Avatar użytkownika
Rafson43
 
Posty: 37
Dołączył(a): 14-08-2015, 02:15

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 22-11-2016, 13:43

Bkool firmware zaktualizowany do 3.10 Weszło za drugim podejściem na Windows 8.1 Pro. To pierwsze podejście nieudane bo równolegle system wgrywał aktualizacje. No to wieczorem sprawdzę Workouty jeszcze raz ale na Windows XP. Może nie będę jeszcze musiał zmieniać sprzętu na lepszy. :-P :-?

Pozdrawiam.
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Maciej z NT » 22-11-2016, 14:02

Jak macie jakieś ulubione trasy to trzeba na stronce dodać do ulubionych - taką złotą gwiazdeczką.
Wtedy z aplikacji bkoola możecie wybrać ulubioną trasę.
Załączniki
bkool.jpg
You'll Never Walk Alone
Avatar użytkownika
Maciej z NT
 
Posty: 557
Dołączył(a): 10-05-2013, 11:12
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 22-11-2016, 20:07

No teraz to inna bajka. Obciążenia już prawie zgodne z kadencją i można kręcić :D Chociaż w Workout'cie kręci mi się lżej niż w "moich" treningach. Np. dzisiejszy trening wg. Bkoola zaliczyłem 26 km a wg. Garmina 30 km. I to przy maksymalnym tętnie 140 czyli bardzo niskim. :-? Chyba muszę się jeszcze przyjrzeć kalibracji (jeżeli takowa jest) licznkia GSC 10 Garmina.

Pozdrawiam.

Maciej NT dzięki za wszystkie porady. Każda była cenna dla mnie. :ymblushing:
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 30-01-2017, 14:24

No i mam mały problem. Z Amatora 3 spadłem do poziomu podstawowego Amator 1. Przyczyny trzy: pierwsza to w ostatnich trzech tygodniach drastycznie spadła mi ilość treningów. Druga: nie każdy trening odbyty jest transmitowany do centrali czego efektem jest luka do 14 stycznia do 28 stycznia. O trzeciej przyczynie pisałem w innym wątku: po okresie luzu nie byłem w stanie ukończyć testu FTP - spadek formy, chociaż nie wiem czy algorytm wyliczania stopni zaawansowania ten fakt wychwycił bo transmisja do centrali nieudana. Najbardziej prawdopodobna przyczyna degradacji to luka w treningach które odbyłem a które nie zostały przesłane do centrali. Osobiście nie przeszkadzałoby to mi gdyby nie automatyczna zmiana stref treningu. Mógłbym zrobić ponownie test FTP ale czy transmisja się powiedzie tego nie wiem. Internet do komputera (Windows XP ) przez Wi-Fi udostępnia mi telefon LTE ale w garażu gdzie trenuję mam tylko zasięg HSPA. I pytanie jak to wygląda u Was. Czy wszystkie treningi macie przesyłane zawsze. Jakie macie połączenie do netu? Trenowanie na zaniżonych strefach średnio mi się podoba a wręcz do bani jest dlatego szybko muszę problem rozwiązać. Liczę na odzew.
Pozdrawiam
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Maciej z NT » 06-02-2017, 11:56

Czesc,

Sorry na wakacjach jestem i slaby net mam tutaj.

Co do Bkoola to pod koniec stycznia mieli problemy z serwerami mi też kilku sesji nie zaliczylo, a neta mam na sztywno 250 Mb.

Nie martw sie ja tez spadlem bo nie robilem bkoolowego testu Ftp. A interwaly mam do 20 minut a one poziomów nie podnoszą.

Ale jak przez 30 minut dobra sesje pojedziesz to Ci podniesie poziom i morale wzrosną.

Pozdr
You'll Never Walk Alone
Avatar użytkownika
Maciej z NT
 
Posty: 557
Dołączył(a): 10-05-2013, 11:12
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Re: Trenażer BKOOL

Postprzez Palec » 06-02-2017, 15:46

Sytuacja chyba się poprawiła od trzech dni po ostatniej aktualizacji oprogramowania Bkool Indoor. Nawet jak zgłasza error to przy następnym uruchomieniu aplikacja "widzi" że ostatnia sesja jest do ściągnięcia i próbuje ją ściągnąć. Dzisiaj test FTP na systemie Windows 8.1 Pro ale już zaktualizowałem oprogramowanie Bkool Indoor również na starym Windows XP i na dniach powrócę do staruszka. #:-s

Pozdrawiam.
21km 1:56:54 [2011] 42 km 4:32:29 [2011] 1/4 IM 3:05:29 [2012] 1/2 IM 6:21:3 [2012]Olimpijka Poznań 3:11:28 [2015]Olimpijka Blachownia 2:52:42 [2017]
Palec
 
Posty: 558
Dołączył(a): 22-10-2012, 19:21
Lokalizacja: Racibórz

Re: polecamy

Postprzez xTri pro

Avatar użytkownika
xTRI.pl Pro
 

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprzęt

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości