Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
MateuszP napisał(a):Zalinkuj może sam test. Pierwszy test zazwyczaj jest skazany na porażkę.
Jednak nawet jakbyś miał zmodyfikować FTP to właściwie inna wartość nie będzie się różniła znacząco od podanej. 1% z 210 to tylko 2W, zmiana strefy to głównie jakieś 14% czyli prawie 30W od 210W.
W zeszłym roku postanowiłem co tydzień delikatnie podkręcać sobie FTP. Mając bloczki 4-8 tygodniowe w TR przy skoku 2W/tyg podbijesz nawet 16W plus jeszcze to ile dołożysz z testu. Nie wiem czy to jest dobra metoda. Jak tętno nie szaleje i dajesz radę to czemu nie. Na pewno daje dodatkową furtkę by na teście się nie zmasakrować "bo i tak potem podbiję".
Nie wiem jak wygląda w sumie plan który wybrałeś, jednak chyba nie będzie to za mocno wpływało na to.
Moim zdaniem jest tyle czasu do zawodów, że przyjąłbym te 210W i do czasu kolejnego testu trochę bym sobie podbił. Największy progres z W pewnie zrobisz na drugim teście, z tego co pamiętam to tak mi właśnie wyszło. Też rok temu wykręciłem w pierwszym teście mniej niż zakładałem, jednak to takie ślepe założenie jest.
MateuszP napisał(a):Sympatyczny wykres tętna. Jak napisałem, zmiana będzie tak mała, że w zadaniach nie odczujesz tego według mnie.
Wydaje mi się, że gdybyś nie zaczął przez te 5 min tak szarpać to wynik byłby wyższy. Ale nie jestem obiektywnie w stanie określić o ile. Jak patrzę na wykres to 215W jako FTP chyba by było osiągalne. NP masz o 3 W wyższe niż średnią i też z tego bym ustalił FTP.
Pewnie to wiesz, że wbrew pozorom każdy W wyżej od pewnego poziomu boli straszliwie, a delikatne zejście daje niesamowitą ulgę i poczucie, że da się to wytrzymać.
Poprzedni wynik to już po redukcji czy 228W to średnia z 20min?
Ok teraz nawet widzę plan. Bardzo ładna kadencja. Jest dużo dyskusji na jej temat. Uważam, że na tym etapie powinno się więcej kręcić szybko i powoli schodzić w dół. Każdy ma inne warunki, ale też lubię młynkować. Jednak nie mamy takiej wydolności jak Froome.
bugi napisał(a):Piszesz ze masz Stages. Do TR można podłączyć ten miernik i mieć realna moc a nie z trenazera.
Jak ostatnio robiłem test to Stages pokazał FTP 243 a trenażer 258
bugi napisał(a):Piszesz ze masz Stages. Do TR można podłączyć ten miernik i mieć realna moc a nie z trenazera.
Jak ostatnio robiłem test to Stages pokazał FTP 243 a trenażer 258
wojtek_b napisał(a):Taki trochę offtop, ale ftp z trenazera i outdoor mogą się różnic o 20-30W nawet na tym samym mierniku
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Powrót do Trening triathlonowy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości