Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
Willi napisał(a):Witam! nie chodzi mi o jednostki, ale czuję ze FTP 20' wypedałowane w listopadzie 2018 jest obecnie poza moim zasięgiem, natomiast jazdodupa 3h nie robi już na mnie wrażenia. Pytanie brzmi czy mam się martwić tym w czym obecnie jestem czyli spadku mocy takiej krótkiej na korzyść tlenowego rozjechania z małą mocą, małym HR ale z całkiem niezłą średnią. Ja obecnie trening pod 1/2
Willi napisał(a):Witam! nie chodzi mi o jednostki, ale czuję ze FTP 20' wypedałowane w listopadzie 2018 jest obecnie poza moim zasięgiem, natomiast jazdodupa 3h nie robi już na mnie wrażenia. Pytanie brzmi czy mam się martwić tym w czym obecnie jestem czyli spadku mocy takiej krótkiej na korzyść tlenowego rozjechania z małą mocą, małym HR ale z całkiem niezłą średnią. Ja obecnie trening pod 1/2
robertino napisał(a):@Willi Myślę, że dobrze podszedłeś do tematu. Ja podchodzę podobnie do treningu w tym roku. W teście 20min (o 2x8min, czy Ramp test nie wspominając) wchodzisz w przemiany beztlenowe, bo katujesz się powyżej progu. A ten rodzaj wysiłku nie odpowiada wysiłkowi z półówki, bo tam jedziesz wysoki tlen.
Ja nie robię w ogóle testów FTP w tym sezonie. Ustawiłem sobie na 250W (zeszłoroczne) w aplikacji i treningi jadę 2x1h po 80-85% tych 250W oraz 2x1,5h na 70-75%.
Początkowo miałem ustawione 240W i podnoszę/będę podnosić FTP w apce w miarę tego jak dobrze się czuję jadąc.
@Maciek dostałem podobne wytyczne - najpierw trzeba zasiać ziarno (dobra baza tlenowa), żeby zbierać plony (próg i powyżej). Wtedy te drugie oddaje bardziej.
Powrót do Dzienniki triathlonowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości