Elo
MrowaTheLegend napisał(a):odżywka węglowodanowa to nie za bardzo w celach anty katabolicznych :D :D
Odżywka węglowodanowa (w ogóle węgle proste) tuż po treningu siłowym to podstawa, właśnie w celach antykatabolicznych. Węgle proste (w odpowiedniej ilości) nie pójdą po takim treningu w "brzuch". Okres godziny po treningu siłowym to tzw okno anaboliczne - organizm najlepiej wykorzystuje wtedy węgle żeby uzupełnić glikogen w mięśniach. Jest to nam po to potrzebne żeby właśnie przy zużyciu glikogenu w czasie treningu siłowego nie rozkładać później mięśni, tj dłuższych związków, na prostsze w celu uzyskania energii. Szczególnie ważne przy 2 treningach dziennie.
Ja studiując dużo staram się chodzić na siłownię 2x w tyg conajmniej (docelowo 3) dla uzupełnienia treningu stricte triathlonowego.
Robię tzw ACT (aerobic circuit training), które samemu ułożyłem. Jest to tzw obwodówka (ćwiczenia robione pokolei BEZ PRZERW - tzn tyle ile trzeba by dojść do sprzętu - aż do końca, dopiero po ostatnim ćw odpoczynek ok 3-4min, wymiar powtórzeń to ok 15 powt na ćwiczenie, ilość obwodów-3 lub 4). Co o tym sądzicie:
Wyciskanie sztangielek na skosie
Przednie przysiady albo przysiady zerchera
Wyciskanie żołnierskie
Unoszenie ramion na boki ze sztangielkami
Prostowanie ramion na wyciągu
Ściąganie drążka do klatki
"Croul" (izolacja na najszerszy grzbietu, mimika do kraula/motyla)
Martwy ciąg na prostych nogach
Szrugsy
Uginanie ramion
Niby "mało" na nogi, ale najbardziej dostają po dupie w czasie biegów i roweru..
Ogólnie dla zainteresowanych - ten typ treningu niszczy. Wymiotować tuż po chce mi się zawsze, jak kogoś to interesuje to polecam^^
W ogóle fajne forum, wczoraj odkryłem i zamierzam poczytać i pouczestniczyć!