Jak już wspominał Dark44 triathlon to przede wszystkim sport wytrzymałościowy a dla każdego z nas IM to jak K2 dla alpinisty.
Ja tylko zaproponowałem jak można sprawiedliwie uwzględnić dystans we wzorze, tak aby Twoje wymagania były spełnione - czołówka dostaje podobnie ostatni w IM dostaje więcej niż ostatni na Sprincie bo chyba nie ma wątpliwości co do wyższości tego pierwszego zdarzenia nad drugim.
Motylop napisał(a):że za start na dystansie HIM jest nie mniej niż 30 pkt a za IM co najmniej 50?
Użycie do tego funkcji logarytmicznej jest idealne, a to, że
to tylko kwestia dostosowania odpowiednich parametrów funkcji.Motylop napisał(a):Już za samo ukończenie 1/2 IM dajesz tyle punktów co za pierwsze 30% stawki w sprincie.
Przykładowo dając dla Sprintu podstawę 100 a dla IM 150 ostatni w IM będzie miał podobny współczynnik proporcjonalności co ktoś kto zmieścił się w około 55% stawki. Wystarczy dobrać dobrze podstawę algorytmu dla dystansów i otrzymasz to co chcesz jeżeli chodzi o proporcje (oczywiście podstawa >= 100).
Wzór nie będzie oczywiście idealny albo będzie odpowiadał bardziej realiom startów w tri.
Oczywiście jest to tylko moja propozycja, a co z tym zrobisz to już do Ciebie należy. Ty tu rządzisz