Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
robin_ldz napisał(a):Czy w książce Fitzgeralda trening kolarski rozpisany jest w oparciu o moc? Mam biblię Friela, ale formuła tej publikacji jakoś do mnie nie trafia. Mam też "Ironman dla każdego" D.Sidora - bardzo przyjemny kawałek lektury.Teraz szukam czegoś, gdzie czarne na białym będą konkretne plany. Bez teoretycznego opakowania. Samo gęste.
Ktoś z Was ma/czytał "Trening z miernikiem mocy" Friela? Jakie opinie?
hadwao napisał(a):1) Z tego co widziałem u kolegów to jest ok
2) Mieszane uczucia - z jednej strony spora dawka wiedzy teoretycznej, z drugiej forma treningu jaką proponuje Friel jest trudna do osiągnięcia u amatora bo zakłada bardzo duże ilości godzin. Ścięci godzin do jakiegoś ludzkiego poziomu np. 8-10h/tygodniowo powoduje, że trening jest nieefektywny. Dlatego w kwestii teorii polecam, w kwestii praktyki już nie, chyba że masz np. 15h tygodniowo pod ćwiartkę czy 20h pod him.
Do listy dołożyłbym Time Crunched Triathletee, zwłaszcza jeśli celujesz w krótkie dystanse i chcesz to robić na poważnie.
W kwestii pływania czekam teraz na Swim Speed Workouts - zapowiada się jako bardzo sensowny plan treningowy - tak przynajmniej twierdzi mój guru pływacki Roberthinio po zapoznaniu się z darmowym fragmentem planów.
W kwetii biegania: Bieganie metodą Danielsa
W kwestii roweru - nie znam żadnej dobrej książki, najwięcej nauczyłem się robiąc cykl treningowy TrainerRoad - trenujesz i jednocześnie uczysz się teorii treningu kolarskiego (w trakcie treningu jest wyjaśniane dlaczego robisz danego dnia dany typ treningu i skąd takie a nie inne obciążenia).
Te pozycje, które dodałem do listy to obecnie u mnie "filozofia" przygotowań, której zamierzam się trzymać, bo u mnie zrobiła różnicę.
kajet napisał(a):robin_ldz napisał(a):Czy w książce Fitzgeralda trening kolarski rozpisany jest w oparciu o moc? Mam biblię Friela, ale formuła tej publikacji jakoś do mnie nie trafia. Mam też "Ironman dla każdego" D.Sidora - bardzo przyjemny kawałek lektury.Teraz szukam czegoś, gdzie czarne na białym będą konkretne plany. Bez teoretycznego opakowania. Samo gęste.
Ktoś z Was ma/czytał "Trening z miernikiem mocy" Friela? Jakie opinie?
Trening jest rozpisany wg stref - nazwanych inaczej niż u Friela, ale łatwo się połapać, która jest która. Ale strefy są opisane samym RPE, bez mocy czy tętna. I to jest fajne w połączeniu Fitzgeralda z Frielem: pierwszy mówi Ci, bardzo skrótowo, co masz robić, drugi pozwala Ci to zrozumieć.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
mewho napisał(a):Matt Fitzgerald Triathlon.Plany treningowe - no to zrobiłem sobie wcześniejszy prezent pod choinkę. Ostatni tydzień poszedł na straty przez chorobę ale za to przemyślałem sobie kwestie związane z realizacją treningu. Triathlon to jest jednak zupełnie inna metodyka treningu/pracy niż byłem nauczony z piłki ręcznej czy siatkówki plażowej. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że inna niż np.: samo bieganie. Zatem dzisiaj oszacowanie, który poziom i w drogę
Blade napisał(a):[quote="robin_ldz"...myślę że ołówek będzie moim dobrym kumplem w najbliższych tygodniach.
Powrót do Trening triathlonowy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości