Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
hadwao napisał(a): Plan ramowy:
- 4 tygodnie okres przygotowawczy - wprowadzenie do treningów i przygotowanie na obciążenia
- 12 tygodni okres bazowy - 2 okresy po 6 tygodni, baza typu sweet spot - nacisk na stworzenie podstaw wydolności tlenowej + przyrost ftp
- 8 tygodni okres rozbudowy - bardzo ciężkie treningi interwałowe z naciskiem na maksymalizację potencjalnego FTP
- 8 tygodni okres specjalizacji - główny nacisk na przekształcenie potencjalnego FTP w FTP realne, czyli aby przygotować do faktycznego mocnego startu ciągłego.
MateuszP napisał(a):@hadwao, ale ja właśnie w tym roku się przekonałem, że to w bazie FTP zostaje solidnie zbudowane. I właśnie to miałem na myśli w poprzednim poście.
Czeskom napisał(a):Właśnie ostatnio dotarło do mnie, że zamiast rzucać się na dłuższe dystanse i ledwo kończyć, lepiej pościgać się na krótszych; tyle, że interesują mnie również 1/8 czy sprinty.
Także: pierwszy do projektu!
hadwao napisał(a):Ogólnie chcę przygotować trening dla zawodników startujących na dystansach 1/4 oraz olimpijka. Trening dla średnio zaawansowanych, tj zakładam chociaż rok doświadczenia w triathlonie lub jakimś innym sporcie. Myślę, że każdy sobie poradzi oprócz osób startujących zupełnie z kanapy.
Plan ramowy:
- 4 tygodnie okres przygotowawczy - wprowadzenie do treningów i przygotowanie na obciążenia
- 12 tygodni okres bazowy - 2 okresy po 6 tygodni, baza typu sweet spot - nacisk na stworzenie podstaw wydolności tlenowej + przyrost ftp
- 8 tygodni okres rozbudowy - bardzo ciężkie treningi interwałowe z naciskiem na maksymalizację potencjalnego FTP
- 8 tygodni okres specjalizacji - główny nacisk na przekształcenie potencjalnego FTP w FTP realne, czyli aby przygotować do faktycznego mocnego startu ciągłego.
Czeskom napisał(a):Hadwao, czytasz w moich potrzebach![]()
Z przyjemnością przetestowałbym Twoje plany i mam nadzieję wskazówki; byłaby to też świetna motywacja do pilnowania grafiku dnia i sumiennego trenowania.
Właśnie ostatnio dotarło do mnie, że zamiast rzucać się na dłuższe dystanse i ledwo kończyć, lepiej pościgać się na krótszych; tyle, że interesują mnie również 1/8 czy sprinty.
Także: pierwszy do projektu!
kajet napisał(a):Jak tam syn?
Powrót do Trening triathlonowy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości