Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
paulxx1985 napisał(a): NIE WIEM CO ROBIĆ. Zmiana z 2.22 na 2.00
już jest porażająca ...
Może ktoś coś w tym temacie praktykował?
zdanozdan napisał(a):paulxx1985 napisał(a): NIE WIEM CO ROBIĆ. Zmiana z 2.22 na 2.00
już jest porażająca ...
Może ktoś coś w tym temacie praktykował?
Schowaj gadżety do szuflady, musisz najpierw nauczyć się pływać - zapominij o youtube - zapisz się go grupy albo weź instruktora. Jeśli trenujesz od roku codziennie i pływasz tempem 3 min/100 m to znaczy że coś jest bardzo nie teges z tym treningiem, powinieneś pływać po 1:30
hex_d napisał(a):Ewidentnie brakuje prędkości. Krótkie odcinki na maxa z dość długą przerwą bo jak na razie to patrolujesz basen a nie trenujesz pływanie. Zbyt jednostajnie, brak bodźców do rozbudowy. Tak robisz tylko wytrzymałość.
roboter napisał(a):kiedys probowalem tempo trainera. raz. napislem sie duzo wodz. i tez robilem z filmow z yt total immersion. probowalem tez plywac z rurka czolowa. taaa.
jak napisali koledzy. w trakcie treningu bedziesz stosowal rozne tempa. z ustawiania metronomu zrobilaby sie cala dziedzina nauki jakie tempo na co ustawic. olej ten akurat gadzet i zacznij trenowac z trenerem/grupa.
hadwao napisał(a):TT jest fajny, ale nie do tego się go stosuje co kolega ;-) Wystarczy trochę poczytać o zastosowaniu i okazuje się bardzo przydatny gadżet. Pomaga np. w trzymaniu tempa na progu CSS (można ustawić interwał czasowy dla długości basenu) albo pomaga w pracy na ilością ruchów - najpierw się bada ile ruchów jest naturalne, a potem podnosi, ale stopniowo co 2-3 ruchy na minutę, a nei naglę o 30%. I na pewno nie pływa się z tym cały trening, tylko konkretne zadania - np 5x200 na progu. Ja bardzo lubię TT bo to przydatny gadżet.
Z rurką czołową miałem więcej przebojów, ale jak już się z nią nauczyłem pływać, to wreszcie pozwoliła mi np. zapanować nad nogami w kraulu - tzn. jeszcze do końca nie opanowałem, ale wreszcie mogę się na tym skupić i nie gubię rytmu przez oddech. Znów jednak to tylko gadżet i trenuję z nią raz na 3 treningi może.
U kolegi na bank jest problem z techniką - 3min/100m nie da się płynąć poprawną techniką - wiem bo nawet z moją słabą techniką i brakiem wydolności pływackiej miałbym problem aby takie tempo utrzymać. Warto się nagrać i wrzucić tutaj na forum filmik - na pewno masz jakieś oczywiste błędy w technice, które CI koledzy wypunktują. Obstawiam w ciemno, że tyłek Ci opada, masz ogromny dead-spot w kroku pływackim i fatalny chwyt wody - zajrzyj na stronę SwimSmooth - są tam programy korygujące takie rzeczy.
paulxx1985 napisał(a):hadwao napisał(a):TT jest fajny, ale nie do tego się go stosuje co kolega ;-) Wystarczy trochę poczytać o zastosowaniu i okazuje się bardzo przydatny gadżet. Pomaga np. w trzymaniu tempa na progu CSS (można ustawić interwał czasowy dla długości basenu) albo pomaga w pracy na ilością ruchów - najpierw się bada ile ruchów jest naturalne, a potem podnosi, ale stopniowo co 2-3 ruchy na minutę, a nei naglę o 30%. I na pewno nie pływa się z tym cały trening, tylko konkretne zadania - np 5x200 na progu. Ja bardzo lubię TT bo to przydatny gadżet.
Z rurką czołową miałem więcej przebojów, ale jak już się z nią nauczyłem pływać, to wreszcie pozwoliła mi np. zapanować nad nogami w kraulu - tzn. jeszcze do końca nie opanowałem, ale wreszcie mogę się na tym skupić i nie gubię rytmu przez oddech. Znów jednak to tylko gadżet i trenuję z nią raz na 3 treningi może.
U kolegi na bank jest problem z techniką - 3min/100m nie da się płynąć poprawną techniką - wiem bo nawet z moją słabą techniką i brakiem wydolności pływackiej miałbym problem aby takie tempo utrzymać. Warto się nagrać i wrzucić tutaj na forum filmik - na pewno masz jakieś oczywiste błędy w technice, które CI koledzy wypunktują. Obstawiam w ciemno, że tyłek Ci opada, masz ogromny dead-spot w kroku pływackim i fatalny chwyt wody - zajrzyj na stronę SwimSmooth - są tam programy korygujące takie rzeczy.
PROPONUJĘ CI SPRÓBOWAĆ
PO PROSTU PRZEPŁYŃ Z NIM TAK JAK CI WYGODNIE O POTEM ZWOLNIJ 0 JAKIEŚ 5 10 %
PRZEKONASZ SIĘ ŻE JEST O CZYM MÓWIĆ .
Kik_81 napisał(a):Podpiszę się pod opiniami Kolegów.
Nie da się płynąć poprawnie technicznie ani nawet prawie poprawnie w takim tempie.
Nauczyłem się pływać kraulem w styczniu (wcześniej byłem samoukiem - nietopielcem:)) zgodnie z poniższym programem.
Filmiki YT potem 2-3 x basen, lekcja indywidualna (ćwiczenia techniki), miesiąc klepania techiniki 2 x tygodniu, lekcja indywidualna, 2 miesiące techinka/pływanie 50/50, lekcja indywidualna (próba wdrożenia 2taktu - bez powodzenia).
Od stanu gdy po 25m musiałem regenerować się 2 minuty pod ścianą, w zeszłym tygodniu w Pniewach przepłynałem 750m poniżej 14 minut (odejmując dobieg).
Da się i to łatwo poprawić pływanie w Twoim przypadku i zejść w okolicę 20-22min/km w 1-2 miesiące jeżeli masz kondycje w wodzie. Polecam tek ze 2 lekcje indywidualne - musisz to odżałować.
hadwao napisał(a):Tak jeszcze spytam co to oznacza co to jest 1,82sek/str? To oznacza, że wykonujesz 33 ruchy na minutę?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości