Poznaj świat triathlonu i multisportu, podziel się swoim doświadczeniem!
Ad.1 - Ruszam z przygotowaniami z Kubą Bieleckim (do tego sezonu Trinergy, a teraz Neon team).endi8888 napisał(a):Kilka pytań odnośnie założeń:
1. Zakładasz jakiś plan treningowy? Trenujesz sam / z trenerem?
2. Jaki nakład czasowy planujesz tygodniowo / miesięcznie i czy będziesz bo różnicować w poszczególnych miesiącach?
3. Trenujesz rower na moc / na czuja?
4. Jaki planujesz rozkład treningów na poszczególne dyscypliny?
Susz pojechałem na 205W NP (2:32:00) więc tutaj myślę, że miarkowanie jest niezłe.MateuszP napisał(a):Z FTP chyba się wstrzeliłeś dobrze bo ja pojechałem 90km na 192W (202 NP) i właśnie wyszło 2:26. Podobnie stoimy w wodzie tzn, kiepsko z "możliwością" poprawy tylko jak to zrobić.
Wahania wagi spore, samodzielnie działasz pod tym kątem? Dałeś mi do myślenia bym się trzymał swojej wagi startowej (wyszło, że przedstartowej) a nawet jeszcze się wycieniował![]()
BunnyTerminator napisał(a):Problem z wagą jest. Mam bardzo duże wahania, nawet w okresie normalnego trenowania dochodzi do 2-3 kilo w ciągu tygodnia lub 10 dni. Planuję usiąść w okolicach połowy października lub początku listopada z dietetykiem i porozmawiać o tym. Jak rozsądnie utrzymywać wagę oraz czy moja zakładana waga startowa to jest możliwa i realna do osiągnięcia.
Właśnie do Jagody zamierzam się wybraćMateuszP napisał(a):W Warszawie polecam High Level Center i Panią Jagodę Podkowską. Warto!BunnyTerminator napisał(a):Problem z wagą jest. Mam bardzo duże wahania, nawet w okresie normalnego trenowania dochodzi do 2-3 kilo w ciągu tygodnia lub 10 dni. Planuję usiąść w okolicach połowy października lub początku listopada z dietetykiem i porozmawiać o tym. Jak rozsądnie utrzymywać wagę oraz czy moja zakładana waga startowa to jest możliwa i realna do osiągnięcia.
Ja zauważyłem, że jest u mnie różnica przy wysiłku z 69kg a z 72kg. Dlatego pomysł, żeby tą wagę startową jeszcze trochę zbić. Wydaje mi się, że 66-67kg to powinno być optimum między niską wagą na bieg a siłą na rower, ale mam trochę mało wiedzy w tym temacie - dlatego zamierzam konsultować to z dietetykiem. Jak będę miał jakieś wyjaśnienia z mądrzejszego źródła to będę pisał.hadwao napisał(a):Co do wagi to mam podobny wzrost do Ciebie i wagę też miałem w granicach 66kg... Nie polecam. Wiadomo, każdy ma indywidualną budowę ciała, ale ja się z taką wagą źle czuję i myślę, że 70-72 to jest takie optimum. Do takiej wagi sam dążę.
BunnyTerminator napisał(a):Susz pojechałem na 205W NP (2:32:00) więc tutaj myślę, że miarkowanie jest niezłe.
kajet napisał(a):BunnyTerminator napisał(a):Susz pojechałem na 205W NP (2:32:00) więc tutaj myślę, że miarkowanie jest niezłe.
Kurde, czasem widzę, jak wysokie prędkości ludzie rozwijają przy stosunkowo "niskich" watach i mnie coś strzela. Nie mam problemu z utrzymaniem 200 w przez 2,5 godziny, ale żeby w tym czasie zrobić 90 km, nie ma bata. Bike spit wyszedłby mi w okolicy 2:50 raczej, ze średnią prędkością poniżej 32 km/h, a nie 36 km/h. Co prawda ważę 85 kg, ale wzrostu jestem tego samego, a ponoć na płaskim liczy się raczej wzrost. (Dlatego nie bolą mnie dobre wyniki MateuszaP) Zakładam, że gorszy rower (triban 3 z lemondką, po wymianie kół i opon) to różnica maks 2 km/h...
Ja Susz zrobiłem na szosie Focus Culebro 3.0 z 2013, osprzęt 105, koła karbon PlanetX (82/101), lemondka. Dopiero teraz siadać będę do czasówki więc będę w stanie coś podpowiedzieć o różnicy prędkości. Pierwsze spostrzeżenia są takie, że jest lżej niż na szosie co przekłada się na prędkość, ale to może być efekt WOW. Na płaskim, przy normalnych warunkach atmosferycznych to ja bym wolał mieć 85kg bo waty generowane byłyby zdecydowanie lepszekajet napisał(a):Kurde, czasem widzę, jak wysokie prędkości ludzie rozwijają przy stosunkowo "niskich" watach i mnie coś strzela. Nie mam problemu z utrzymaniem 200 w przez 2,5 godziny, ale żeby w tym czasie zrobić 90 km, nie ma bata. Bike spit wyszedłby mi w okolicy 2:50 raczej, ze średnią prędkością poniżej 32 km/h, a nie 36 km/h. Co prawda ważę 85 kg, ale wzrostu jestem tego samego, a ponoć na płaskim liczy się raczej wzrost. (Dlatego nie bolą mnie dobre wyniki MateuszaPBunnyTerminator napisał(a):Susz pojechałem na 205W NP (2:32:00) więc tutaj myślę, że miarkowanie jest niezłe.) Zakładam, że gorszy rower (triban 3 z lemondką, po wymianie kół i opon) to różnica maks 2 km/h...
Powrót do Dzienniki triathlonowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości