W dniu 29 listopada na terenie Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zaczęły się badania sprawdzające wpływ soku z buraka na wydolność u triathlonistów.
Ostatnimi czasy to czerwone warzywo staje się coraz bardziej popularne na sportowym rynku. Większość zawodników zamiast chemicznej suplementacji szuka naturalnych wspomagaczy, które opóźnią zmęczenie podczas wysiłku, czy wpłyną chociażby na szybszą regenerację.
W przypadku zawodowych kolarzy wybór ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po siedmiodniowej suplementacji 500 ml soku dziennie zauważona została poprawa wartości pułapu tlenowego (Vo2 max) o 16%. Wyniki badań oraz stanowisko Australijskiego Instytutu Sportu, który zakwalifikował sok z buraka do grupy suplementów o potwierdzonym naukowym działaniu, zachęciły mnie do przeprowadzenia badań w tym zakresie z udziałem triathlonistów.
Dlaczego challenge?
Udział w badaniu wymaga samodyscypliny, poświęcenia jednej godziny w trzy kolejne soboty oraz picia codziennie 500 ml soku z buraka z mojej domowej wytwórni przez tydzień.
Jak wygląda badanie?
Cała procedura trwa 2 tygodnie. Na pierwszym spotkaniu dokonałam pomiarów antropometrycznych u każdego z zawodników (masa i wysokość ciała) oraz badania składu ciała metodą bioimpedacji elektrycznej Maltronem. Triathloniści przechodzili także test na ergometrze z wyznaczeniem wartości maksymalnego poboru tlenu za pomocą testu submaksymalnego (90 % wartości tętna maksymalnego z protokołem 40 wat/minutę).
Każdy z zawodników prezentował bardzo wysoki pułap tlenowy, gdyż rozpiętość wyników wahała się między 54.6 ml•kg-1•min-1, a 74,0 ml•kg-1•min-1.
Po pierwszych pomiarach triathloniści otrzymali rozpisaną na tydzień dietę, uwzględniającą ich trening oraz indywidualne potrzeby związane m.in. z rodzajem wyścigu do którego się przygotowują. Miało to na celu zaadaptowanie ich do badania oraz wyeliminowanie czynników żywieniowych, które mogą mieć wpływ na ostateczny wynik. Każdy z zawodników otrzymał podobny zestaw posiłków, jednak zostały one zmodyfikowane ilościowo z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb każdego z nich.
Na drugim spotkaniu, w kolejną sobotę, triathloniści przeszli identyczny zestaw badań. Kilku z zawodników, w wyniku przebytej infekcji doznało spadku wartości pułapu tlenowego rzędu 1 punktu jednak reszta prezentowała wyniki lepsze niż tydzień wcześniej. Po badaniach zawodnicy otrzymali 500 ml świeżego soku z buraka, który mają wypijać w ciągu całego dnia. Kolejne porcje przygotowuję codziennie ze świeżych buraków i pakuję do butelek o pojemności 500 ml.
Trzecie i finalne spotkanie będzie miało miejsce 13 grudnia. Wtedy okaże się, czy sok z buraka wpłynął na wartości pułapu tlenowego w tak krótkim czasie, jak wykazali Szwedzcy naukowcy badający zawodowych kolarzy.
Jeśli jesteś zainteresowany udziałem w badaniu i mieszkasz na terenie Warszawy to napisz do mnie maila – am.borucka@gmail.com.
Nazwa grupy | Terminy badań |
Grupa Styczeń
Grupa Luty
Grupa Marzec
Grupa Kwiecień
Grupa Maj
|
10, 17, 24 stycznia
21, 28 luty i 7 marca
14, 21, 28 marca
11, 18, 25 kwietnia
9, 16, 23 maja
|
Na facebooku powstała również strona „burak challenge”, na której umieszczam informacje dotyczące badania.
Magister Dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje w Rehasport Clinic oraz jest wykładowcą w Wyższej Szkole Uni Terra w Poznaniu. Lubi przekazywać zdobytą wiedzę i chciałaby przenosić standardy dotyczące żywienia w sporcie z USA i Australii do Polski.